Το έργο Επικοινωνώ στοχεύει στην υλοποίηση ενός συστήματος, με τη μορφή μιας εφαρμογής για έξυπνα κινητά ή ταμπλέτες, που θα έχει ως στόχο την εύκολη, αποτελεσματική και αμφίδρομη επικοινωνία κωφών και ακουόντων συνομιλητών σε πραγματικό χρόνο.
Ο πρωταρχικός στόχος του έργου αποτελείται από την αναγνώριση της ομιλίας του κωφού συνομιλητή, η οποία θα γίνεται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Στα πλαίσια του έργου θα σχεδιαστούν καινοτόμες μέθοδοι βαθιάς μάθησης (Deep learning) που θα στηρίζονται στην ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας συνελικτικών και αναδρομικών νευρωνικών δικτύων (Convolutional και Recurrent Neural Networks) για την αναγνώριση των ανθρώπινων κινήσεων. Για την αναγνώριση των διαφόρων νοημάτων θα χρησιμοποιηθεί πολυτροπική πληροφορία (χρώμα, βάθος, κίνηση, ανθρώπινος σκελετός) σε πολλαπλές κλίμακες (κινήσεις ολόκληρου σώματος, χειρονομίες).
«Η πρόκληση στην καταγραφή της νοηματικής είναι μεγάλη, καθώς οι κινήσεις είναι πάρα πολύ γρήγορες, τα χέρια μπαίνουν το ένα μπροστά από το άλλο και το επίπεδο δυσκολίας γίνεται πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς αρχικά», σημειώνει ο Δρ. Κοσμάς Δημητρόπουλος, ενώ ο Δρ. Πέτρος Δάρας σημείωσε πάνω σε αυτό πως «η νοηματική είναι και αρκετά πιο σύνθετη, καθώς παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η έκφραση του προσώπου. Η ίδια κινησιολογία με διαφορετικές εκφράσεις, αποδίδονται εντελώς διαφορετικά». Σε ότι αφορά τώρα στο πως το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στην πορεία, στόχος της ομάδας είναι να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες 20-30 διαφορετικών περιπτώσεων και στην πορεία να τις επεκτείνει.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στο Reader.gr.